Sunday, May 22, 2011

RESEPI APAM BUNGA

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:

3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1 cawan ais krim soda
3 biji telur
1 sudu besar ovalette








CARA MEMBUATNYA:




1) Sediakan acuan di dalam periuk kukus dan isikan dengan cawan kertas.





2) Campurkan semua bahan di dalam satu bekas. Pukul sehingga kembang.
- ( adunan tidak jatuh bila diangkat).





3) Bahagikan adunan kepada 3 warna.
Isikan adunan ke dalam acuan.





4) Kukus selama 15 minit....






5) Siap untuk dihidang.... senang je , kan?



TIPS :

1) untuk mengeluarkan apam dengan mudah, tekan sedikit sekeliling cawan.
2) simpan apam di dalam bekas tertutup agar tidak mengeras.
3) adunan lebih mudah diisi ke dalam acuan dengan menggunakan beg piping.
4) sukatan ini boleh menghasilkan sehingga lebihkurang 90 biji apam. Sediakan kertas cawan secukupnya.

SELAMAT MENCUBA...





No comments:

Post a Comment