3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 atau 2 potong isi ayam - dicincang halus
1 biji Sengkuang - disagat
1 biji Carrot - disagat
Taugeh- 20 tau 30 sen
cara:
1) tumis bawang hingga wangi.
2) masukkan isi ayam - biar hingga masak sebentar.
3) masukkan sengkuang dan carrot - gaul rata dan masukkan garam.
4) masukkan taugeh.
BAHAN-BAHAN KARIPAP/EPOK-EPOK :
Sedikit marjerin.
Sedikit minyak masak.
1/2 kilo tepung gandum.
sedikit air garam.
cara-cara :
1) panaskan minyak masak dan marjerin.
2) tuangkan atas tepung.
3) gaul hingga berderai.
4) tambahkan air garam- uli hingga sebati.
TIPS:
- kalau nak lebih garing, lebihkan minyak masak.
- kalau nak lebih rapuh , lebihkan marjerin.
- sebenarnya sama je dengan buat karipap biasa , cuma inti je lain.
( saja je... sesekali tukar selera, kan?)
- sayur tu sama je macam sayur goreng biasa.
- sos tu sama je dengan sos popia goreng atau sos nasi ayam.
( tu laa... supaya tak terbuang atau membazir, boleh makan dengan epok-epok sayur ni..)
- untuk resepi sos cicah tu pula boleh klik di sini.
Inilah hidangan yang dah siap.
No comments:
Post a Comment